Scris de Dan Birta - Angajatorii trebuie să asigure protecţia persoanelor încadrate în muncă împotriva condiţiilor extreme.
Temperaturile din ultimele zile fac tot mai grea activitatea angajaţilor din anumite domenii. Angajatorii trebuie să ştie să ia măsurile care impun pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă aşa cum sunt prevăzute de OUG 99/2000. „În sensul prevederilor ordonanţei de urgenţă, în condiţii de caniculă, temperaturi ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37°C sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80”, precizează Marius Rotar, inspectorul şef al ITM Bihor.Măsuri
Astfel, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +37°C sau care corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure mai multe măsuri minimale pentru angajaţi. Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă este necesară reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, trebuie asigurată ventilaţia la locurile de muncă. De asemenea trebuie alternat efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată câte 2-4 litri de apă minerală pe persoană pe schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri.
„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus, dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutive, vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, măsura de a reduce durata zilei de lucru ori eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11:00 şi după ora 17:00”, a precizat Marius Rotar.
O altă măsură care poate fi luată de angajatopri este întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea co