După o carte (A patra ipoteză-Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj, Editura Polirom, Iaşi, 2012) dedicată desluşirii numeroaselor iţe ale ceea ce s-a numit în epocă “afacerea Tănase”, Liviu Tofan publică cu sprijinul a două institute al căror obiect de activitate este studierea trecutului recent şi a crimelor comuniste din România, o alta intitulată Şacalul Securităţii-Teroristul Carlos în solda spionajului românesc.
Liviu Tofan este fost şef al serviciului de ştiri şi mai apoi director adjunct al Departamentului românesc al postului de radio Europa liberă,
Lucrarea, rezultat al unei vaste operaţii de documentare şi cercetare, al examinării şi interogării minuţioase a peste 130 de dosare despre banda lui Ilici Ramiro Sanchez, cunoscut sub numele de Carlos, terorist internaţional cu un oarecare pedigree dobândit în urma unor acţiuni criminale de răsunet desfăşurate în diverse ţări din Europa ( cu o predilecţie cvasi-obsesivă pentru Franţa) şi în spaţiul ţărilor arabe are nu doar meritul de a reconstitui extrem de riguros etapele preliminarii, desfăşurarea şi consecinţele atentatului comis la 21 februarie 1981 împotriva postului de radio Europa liberă ori a ceea ce s-a întâmplat mai apoi cu toţi cei implicaţi în plănuirea, sponsorizarea şi punerea în practică a respectivului act terorist.
Nu recapitularea faptelor, oricât de detaliată ar fi aceasta, e principala calitate a cărţii lui Liviu Tofan. Semnatarul ei nu şi-a dorit să scrie un roman de aventuri, oricât de senzaţionale şi de tentante în acest sens ar fi fost evenimentele. Ci să stabilească sensuri şi să răspundă la o serie de întrebări ce se nasc atunci când ai curiozitatea de a trece dincolo de recompunerea unui puzzle şi de punerea în ordine a unor încâlcite serii de fapte. Fapte care şi-au dezvăluit o parte din dedesubturi la destulă vreme după comiterea lor.
Fapte
În c