Francisc, primul Papa argentinian, a obtinut o popularitate inedita in primele 100 de zile de pontificat, prin hotarare in gesturi si prin simboluri, fara sa se abata de la directia riguroasa a predecesorilor sai in privinta moravurilor si doctrinei.
Jorge Bergoglio, fostul cardinal din Beunos Aires si primul Papa care si-a luat numele Francisc - dupa numele lui Francisc din Assisi -, si-a marcat intrarea in functie prin simplitate si atentia acordata saraciei. Prin cateva fraze umile, cel care se desemneaza mai degraba ca "episcop al Romei", a obtinut o popularitate care depaseste mediile crestine. El a mostenit o Biserica aflata in criza, marcata de scandaluri de pedofilie, coruptie si scurgeri de informatii in cazul "Vatileaks" de anul trecut.
Inca de la inceput, el a impus un nou stil in comparatie cu timidul Benedict al XVI-lea, al carui mesaj exigent si stil pastoral nu placeau foarte mult. Din contra, Francisc se amesteca in multime, imbratiseaza, binecuvanteaza, primeste cadouri, vorbeste, glumeste si se roaga impreuna cu oamenii.
"Francisc are aceasta capacitate extraordinara de a oferi fiecaruia sentimentul ca se simte privit, luat in consideratie in mod individual", noteaza Sandro Magister, un vaticanist la Espresso. Sub privirea predecesorului sau, care a demisionat pe 28 februarie si s-a retras intr-o fosta manastire pe colina Vaticanului - o coabitare absolut inedita -, Francisc a fost ales de catre cardinali pentru a relansa imboldul misionar al Bisericii Catolice si a reforma Curia (Guvernul).
Papa argentinian, in varsta de 76 de ani, a refuzat sa se instaleze in apartamentul pontifical, optand sa ramana la resedinta Santa Marta, in mijlocul oaspetilor aflati in trecere si prelatilor ce au resedinta acolo. El a spus ca nu ar suprta sa fie rupt de lume, ca are nevoie de contacte.
Fostul cardin