Guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy rămâne consecvent politicilor de austeritate și de disciplină bugetară. Executivul spaniol încearcă printr-un nou pachet de peste 200 de măsuri, care vizează reforma structurilor administrative, să aducă la bugetul de stat o economie de peste opt miliarde de euro. Conform acestei reforme, se propune vânzarea a mii de proprietăţi ale statului și suprimarea activităţii mai multor instituții regionale.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Noua provocare a Executivului spaniol este reforma sistemului administrativ. Multe reforme duse la capăt până acum, toate sub semnul austerităţii bugetare, au vizat taxe şi impozite, reforme cu un puternic impact social, dar puţine dintre ele au avut un caracter structural atât de pronunţat precum acest nou pachet de propuneri legislative, care vizează o nouă “arhitectură administrativă”, după cum o numea cu plăcere ministrul Finanţelor în cursul dimineţii.
Nu este o provocare tocmai uşoară pentru Cabinetul conservator al premierului Mariano Rajoy, în acest nou context, acesta va trebui să lupte cu propriile structuri de partid, deoarece unul dintre obiectivele acestei reforme este eliminarea unor instituţii şi, prin urmare, desfiinţarea numeroaselor posturi politice.
Primul act normativ al acestei noi reforme, care în totalitatea ei însumează 217 măsuri, va fi aprobat în Consiliul de Miniştri de vineri, pentru ca începând de luni, Guvernul Spaniei să poată pune în vânzare pe piaţa imobiliară 15 mii de proprietăţi ale statului, printre care cel puţin zece clădiri emblematice şi de asemenea să permită renegocierea şi reducerea chiriilor pe care le plătesc instituţiile statului în calitate de locatari. Ce presupune noua reformă administrativă din Spania?
Noua reformă, aşa cum spuneam, vizează desfiinţarea unor instituţii, a peste 100