Scumpirea gazului natural ca urmare a liberalizarii pretului va fi resimtita puternic de 90% din populatie, dar masura era inevitabila, a explicat analistul Efor, Otilia Nutu.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Otilia Nutu a aratat ca, daca vom continua exploatarea gazului in conditiile actuale, in 5 ani rezervele se vor diminua, vom ajunge sa importam 80%, iar scumpirea ar fi si mai drastica.
Guvernul are insa posibilitatea sa ii protejeze pe consumatorii casnici folosind sumele rezultate din supraimpozitarea Romgaz si Petrom.
Marele avantaj al liberalizarii este ca fiecare consumator isi va putea alege furnizorul de gaz natural care ii va oferi pretul cel mai avantajos si concurenta va duce in cele din urma la scaderea pretului
Liberalizarea pretului gazelor naturale a creat o mare ingrijorare si o controversa pe masura. Era o masura necesara?
Faptul ca piata nu a fost pana acum liberalizata nu are legatura cu bunastarea consmatorilor, ci cu niste interese ale unor industrii, in primul rand cea de ingrasaminte si productia de stat de energie electrica, adica Elcen. Pentru ei a fost tinut pretul in mod artificial la un nivel foarte scazut. Cand tii pretul jos, se consuma mai mult, noi avem niste resurse limitate in exploatare, iar toate depozitele noi din Marea Neagra, gazele de sist, nu vor fi exploatate decat atunci cand pretul va fi suficient de mare incat sa merite.
Pretul se tine la un nivel scazut in mod artificial, se calculeaza o medie ponderata. Vine reglementatorul si stabileste ca 30% sa fie gaz de import, 70% din productia interna. Gazul importat vine la pretul dictat de Gazprom si singura metoda sa tii pretul jos este sa folosesti mult gaz din productia interna si pretul lui la nivel scazut.
Piata liberalizata presupune ca fiecare consumator sa isi poata alege furnizorul,