SUA recomandă României reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, creşterea calităţii serviciilor oferite acestora şi construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor repatriate.
Recomandările şi alte observaţii pe acest subiect sunt cuprinse în Raportul privind traficul de persoane pe 2012, dat publicităţii de Departamentul de Stat al SUA.
"Guvernul României nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane; totuşi, Guvernul depune eforturi semnificative în acest sens", se spune în raport, precizându-se că, în perioada de referinţă, autorităţile române şi-au intensificat substanţial eforturile de aplicare a legii, începând urmărirea penală într-un număr mare de cazuri şi efectuând anchete comune cu autorităţile omologe de aplicare a legii din Europa. Totodată, numărul de urmăriri în justiţie şi condamnări pentru trafic de persoane a crescut semnificativ, iar autorităţile au continuat să condamne o mare parte a infractorilor la închisoare, se mai arată în raport.
Însă, "pentru al patrulea an consecutiv, Guvernul nu a acordat fonduri ONG-urilor care oferă asistenţă victimelor traficului de persoane şi nu a asigurat în Bucureşti adăposturi destinate în exclusivitate adulţilor şi copiilor victime ale traficului de persoane".
Astfel, printre recomandările pentru România cuprinse în raport se regăsesc: reluarea finanţării programelor de asistenţă a victimelor traficului de persoane, inclusiv alocarea unor fonduri pentru ONG-urile care oferă diferite servicii victimelor, creşterea calităţii serviciilor oferite victimelor, asigurarea unei îngijiri substanţiale prin consiliere psihologică, reabilitare şi alte activităţi de asistenţă a victimelor, construirea la Bucureşti a unui adăpost destinat în exclusivitate victimelor traficului de