Albania isi reinnoieste duminica parlamentul, intr-un scrutin monitorizat indeaproape de Uniunea Europeana in aceasta tara ce aspira sa se apropie de blocul Celor 27 si unde dupa caderea comunismului, in 1990, rezultatele alegerilor au fost in mod sistematic contestate, scrie France Presse.
Tara se afla intr-o criza politica de la precedentele alegeri legislative, in 2009, pentru ca opozitia refuza sa recunoasca rezultatele scrutinului. Aceasta situatie a incetinit apropierea europeana a Tiranei, careia Bruxellesul a refuzat deja sa ii acorde in doua randuri statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeana.
Seful delegatiei UE la Tirana, Ettore Sequi, a subliniat ca desfasurarea 'conform normelor europene' a acestui scrutin are o 'importanta cruciala' pentru Albania. Principalii rivali - o coalitie de dreapta formata in jurul premierului inca in exercitiu Sali Berisha si o alta de opozitie, condusa de socialistul Edi Rama - pledeaza la unison pentru aderarea la UE, dar si pentru redresarea economiei albaneze, una fragilizata.
Intr-o tara unde sondajele de opinie sunt putin credibile, cele doua tabere i-au asigurat pe simpatizantii lor ca vor castiga lupta la care sunt asteptati peste 3,2 milioane de alegatori pentru un scrutin proportional in urma caruia vor fi stabiliti cei 140 de deputati cu mandat de patru ani. Peste 7.000 de candidati s-au inregistrat in cursa, potrivit AFP.
'Conducatorii albanezi au o responsabilitate comuna de a crea conditiile pentru ca rezultatele scrutinului sa fie acceptate de toti', au avertizat sefa diplomatiei europene Catherine Ashton si comisarul insarcinat cu politica de extindere Stefan Fule.
Analistii se tem insa de un scenariu opus. 'Problemele vor iesi la iveala cu ocazia numaratorii voturilor. Totul va depinde de maniera in care partidele vor controla scrutinu