Octavian Mohorea: „ invocarea conflictului transnistrean nu este un motiv suficient pentru a primi o formă de protecţie.”
Războiul din Siria si-a lasat amprenta in statisticile solicitarilor de azil din multe țări ale Europei și Orientului Mijlociu, inclusiv în Moldova. Autoritățile de la Chișinău spun că anul trecut numarul cererilor de azil a fost de 177, față de 72 in 2011. Aproape jumatate dintre solicitanti provin din Siria. De Ziua Mondiala a Refugiatului, la Chisinau, un grup de organizatii pentru drepturile omului au vorbit despre greutatile cu care se confrunta refugiatii zi de zi.
Majoritatea refugiaţilor care solicită azil în Republica Moldova au studiat în trecut aici sau sunt căsătoriţi cu cetăţeni moldoveni. Este şi cazul familiei Dalo, Abdularhim şi Cristina, care s-au cunoscut pe timpul când Abdularhim învăţa la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. După studii, tinerii s-au căsătorit şi au plecat în Siria, ţara de baştină a lui Abdularhim. Războiul însă i-a forţat să revină la Chişinău în luna martie a acestui an. Aici, spune Cristina, le vine greu, nu au un loc stabil de trai şi nici de lucru nu îşi pot găsi:
Cristina Dalo: „Noi am avut de pierdut totul în Siria, tot ce am avut Familia Dalo x Familia Dalo într-o zi am pierdut. 13 ani am locuit acolo şi aveam casă, magazine, aveam tot ce trebuia unei familii mari. De aceea avem mulţi copii, pentru că aveam tot de ce e nevoie pentru asta.”
Europa Liberă: Cinci copii aveţi?
Cristina Dalo: „Cinci copiii, da, dar din păcate războiul nu ne-a lăsat nimic. Când am venit aici nici haine pe noi nu aveam.”
Europa Liberă: Şi cum vă descurcaţi din martie 2013 şi până în prezent?
Cristina Dalo: „Încercăm să ne căutăm de lucru, dar cam greu ne reuşeşte.”
În Republica Moldova, persoanele care caută un ad