Pretul petrolului a afisat o scadere abrupta la inchiderea cotatiilor, ca efect al anutului facut in ajun de Rezerva federala a SUA (FED) de a restrange, treptat, importantele masuri de sustinere a economiei Statelor Unite.
Astfel, spre sfarsitul zilei de tranzactionare, barilul marca Brent din Marea Nordului cu livrare in august a valorat 102,81 de dolari la Intercontinental Exchange (ICE), in scadere cu 3,5 dolari fata de cotatia de miercuri. La New York Mercantile Exchange (NYMEX), barilul „light sweet crude” (WTI) pentru iulie, a pierdut 2,82 de dolari, coborand la 95,42 de dolari. Pretul petrolul a cedat, in numai cateva ore, tot ce castigase in ultimele zile, pe fondul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu.
„A fost ziua culorii rosii, cu preturi care s-au prabusit din cauza aprecierii dolarului american si publicarii unui indice chinez sub asteptari”, a explicat Michael Hewson, de la CMC Markets. „A incoltit teama ca retragerea graduala a masurilor de stimulare, in contextul ameliorarii indicilor economici, ar putea eterniza procesul de relansare”, a adaugat expertul.
Anticipand o imbunatatire a evolutiei economiei americane, FED a anuntat retragerea progresiva a masurilor de sustinere a primei economii mondiale. Institutia monetara a SUA va diminua gradual infuziile de lichiditati in circuitul financiar al tarii (85 de miliarde de dolari pe luna) incepand cu sfarsitul acestui an, pentru a stopa definitiv acest efort la mijlocul lui 2014.
Reactia imediata a vizat o consolidare a bancnotei verzi, facand mai putin atractiva achizitia de active cotate in dolarul american, asa cum este cazul petrolului, pentru investitorii care joaca si cu alte valute. „Ne ingrijoreaza impactul aprecierii dolarului asupra cererii de titei pe pietele emergente din cauza slabirii monedei lor in fata bancnotei verzi”, a comentat Olivier Jakob, de