Combinații savuroase Când vorbești despre rom vara, te gândești de obicei la cocktailuri exotice, numai bune de băut în vacanță, la plajă. Romul este însă o băutură foarte versatilă, care poate fi degustată și în alte combinații, la fel de savuroase precum celebrele Mojito sau Daiquiri
Romul a apărut pe plantațiile de trestie-de- zahăr din Caraibe încă din secolul al XV-lea, după ce coloniștii europeni au transportat trestia-de-zahăr în Indiile de Vest. Până în secolul al XVII-lea rămâne mai ales o băutură a sclavilor sau a pirațiilor care își fac veacul prin zona acestor insule, însă o dată cu creșterea semnificativă a producției de trestie, fermierii din Caraibe încep să-l comercializeze la scară largă. Ei produceau zahăr fierbând sucul trestiei și lăsându-l să se cristalizeze. Însă în urma zahărului rămânea melasa. Să spunem că la două kilograme de trestie rămânea un litru de melasă nefolosită. Din fericire, cineva s-a gândit că băutura aceea pe care și-o făceau sclavii și marinarii din melasă poate fi comercializată.
De atunci fermierii nu s-au mai plâns că rămân cu siropul de zahăr pe cap. Iar romul a rezolvat o problemă de supraproducție. Romul se face și astăzi prin fermentarea melasei cu apă. Substanța obținută prin prelucrarea trestiei este lăsată să fermenteze o zi pentru romurile mai light și câteva săptămâni pentru cele mai puternice sau mai aromate. Amestecul fermentat de melasă și apă este distilat fie în coloane de distilare, fie în alambicuri tradiționale, asemenea coniacului sau whisky-ului.
Romul alb, light, este cel folosit în mod uzual în cocktailuri pentru că este și cel mai ieftin, însă mai nou barmanii folosesc și romuri mai vechi sau mai nobile, pentru a obține combinații în care aromele naturale ale acestei băuturi sunt mai pregnante.
Rețete de vară cu rom
1. Caipirinha Punch -