Europarlamentarul Minodora Cliveti, membră a comisiilor de Ocupare a forţei de muncă şi afaceri sociale și
Drepturile femeii şi egalitatea de gen a participat marți, 18 iunie, în calitate de invitat oficial la o dezbatere cu tema “Femeia invizibilă – examinarea impactului cancerului de sân avansat asupra femeii și societăţ ii”, organizat la Bruxelles de European Patient Advocacy Group cu sprijinul companiei Novartis.
La discuţie au participat numeroși profesori, medici, cadre medicale specializate în oncologie dar și pacienți care au suferit de cancer de sân avansat, organizații non guvernamentale active în domeniu, între care Fundația „Renașterea” din România reprezentată de Mihaela Geoană şi Cristiana Copos.
Doamna europarlamentar Cliveti a prezentat situația dificilă cu care se confruntă femeile afectate de această boală şi a propus măsuri concrete pentru reintegrarea acestora pe piața muncii:
“Sănătatea femeii este sănătatea familiei. Când femeia este bolnavă, întreaga familie suferă. Iar când femeia este susțină torul unei familii monoparentale, caz care apare din ce în ce mai des, situația este şi mai dramatică. De cele mai multe ori femeia este ultima din familie care se duce la medic. Femeile care suferăde cancer au dorinta şi dreptul să muncească şi să fie reintegrate la locul de muncă”, a subliniat europarlamentarul român.
Aceasta a propus o serie de măsuri menite să ajute femeile afectate de această boală:
- implementarea unor programe eficiente şi gratuite de depistare precoce a cancerului de sân; astfel de programe ar aduce beneficii bugetare reale pe termen lung; rolul medicului de familie este esenț ial şi acesta ar trebui să invite femeile să își facă aceste teste;
- creșterea nivelului de informare ar trebui să înceapă încă din școli prin promovarea unei educaț ii orientate spre prevenire şi