Ministerul Educaţiei a dat publicităţii un raport din care reiese că unele firme de transport în comun au umflat nejustificat preţul abonamentelor şcolare. Studiul a fost dat publicităţii după ce mai mulţi elevi din ţară au făcut grevă dat fiind faptul că nu şi-au mai primit banii de abonamente de la sfârşitul anului trecut.
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud sunt decontate peste 2700 de abonamente şcolare, iar tariful pe care îl plăteşte Ministerul este diferenţiat în funcţie de transportator.
Astfel, pentru trei kilometri pe care îi parcurge elevul bistriţean cu transportul în comun decontat de Minister, tariful minim este de 20 de lei, iar cel maxim este de aproape patru ori mai mare, fără nicio justificare.
La un abonament de 35 de kilometri diferenţa între tariful maxim şi cel minim este de 110 lei, în timp ce la 25 de kilometri este de 123 de lei.
Cu toate acestea transportatorii din Bistriţa-Năsăud au solicitat tarife mult mai mici faţă de alţi agenţi economici din ţară, unde se înregistrează tarife şi de zece ori mai mari faţă de preţul minim al unui abonament şcolar.
Pe aceeaşi distanţă de 50 de kilometri, compania Transirina COM le percepe elevilor de la Liceul Teoretic Constantin Angelescu din judeţul Brăila un tarif de 491 de lei, în timp ce compania Ibraflor COM SRL, contractată de Şcoala Profesională Valea Stanciului din judeţul Dolj, practică un tarif de 42 de lei.Diferenţe uriaşe de tarifare există şi pe distanţele mai mici de 50 de km. Pentru distanţa de 15 kilometri, preţul unui abonament variază între 32 (Transurb SA DEJ) şi 406 lei (Euro Comtrans SRL Agnita).
Elevii bistriţeni au început să primească etapizat banii pentru abonamente, asta în timp ce ministerul de resort este decis să facă schimbări în plata abonamentelor şcolare, încercând să uniformizeze tariful per kilometru la nivel naţional.