Firmele intrate în insolventã saboteazã grav bugetul local al municipiului Vaslui. Scapate de ghilotina executãrii silite, societãtile aflate în reorganizare judiciarã abandoneazã plãtile cãtre bugetul local. Cu toate cã legea îi obligã pe agentii economici sã achite facturile curente acumulate din momentul intrãrii în insolventa, în realitate, lucrurile stau invers. Din cele circa 150 de firme aflate în insolventã la nivelul municipiului Vaslui, în 90% din cazuri nu se mai plãtesc taxele si impozitele la visteria localã.
Societãtile comerciale de la nivelul municipiului Vaslui care intrã în insolventã aduc prejudicii serioase bugetului local. Desi prin lege trebuie sã îsi achite obligatiile financiare la visteria localã, majoritatea firmelor abandoneazã plata taxelor si impozitelor. Practic, din cei aproximativ 150 de agenti economici aflati în insolventã, 90% nu îsi mai onoreazã plãtile cãtre vistieria municipiului. Eugen Bot, directorul Serviciului Financiar din cadrul Primãriei Vaslui, este de pãrere cã, atât timp cât legislatia privind insolventa nu se va modifica, colectarea taxelor si impozitelor de la firmele aflate în reorganizare va fi extrem de dificilã. “Societãtile intrate în insolventã ne creeazã dificultãti majore. În peste 90% din cazuri, firmele nu mai fac plãtile la bugetul local, cu toate cã, la intrarea în insolventã, ele au obligatia de a achita taxele si impozitele care se acumuleazã de la momentul respectiv. Iar agentii economici nu fac fatã acestor plãti: au datorii la bugetul de stat, la bãnci, bunurile le sunt ipotecate etc.”, a spus Eugen Bot.
Majoritatea firmelor nu evita falimentul
Potrivit legislatiei în vigoare, odatã cu intrarea în insolventã, pentru firmele respective nu se mai calculeazã majorãri la datoriile acumulate. La momentul respectiv se întocmesc niste declaratii de creantã, pe care firma intratã în reorga