În timp ce în România peste 1000 de voluntari strâng de două luni semnături pentru a face din Republica Moldova o prioritate a statului român, dincolo de Prut, mai precis pe malul Nistrului, Rusia îşi încordează muşchii pentru a arăta lumii occidentale că Putin încă mai poate şi că Europa nu se va întinde dincolo de această linie.
În ultima săptămână mesajele cu privire la iminenţa unui conflict pe Nistru au venit pe toate căile. Este foarte posibil să fi existat informaţii precise cu privire la anumite intenţii ale lui Putin de a deschide din nou frontul de pe Nistru şi aceste informaţii să fi fost scoase în mod public spre dezbatere tocmai pentru a putea proteja Republica Moldova de un conflict.
În cazul de faţă Rusia nu se va mai putea ascunde în spatele a tot felul de tertipuri explicative pentru o eventuală intervenţie prin care să paseze vina asupra Republicii Moldova. Discuţia publică a fost deschisă şi mesajele transmise- orice alt discurs va apărea ca fiind apă de ploaie.
Vizitele recente ale şefilor serviciilor ruse şi americane la Bucureşti nu sunt deloc întâmplătoare şi dacă ar fi fost să fie întâmplătoare atunci ele nu ar mai fi fost atât de apropiate. Traian Băsescu a încercat el să o scalde dar nu prea i-a reuşit deoarece era evident.
În Siria Rusia şi-a depăşit atribuţiile iar conflictul a devenit acolo unul deschis între America şi Rusia după modelul conflictului din Coreea. Pentru a putea negocia mai bine în timpul întâlnirii cu Obama din toamnă este posibil ca Putin să deschidă un al doilea front armat special pentru a porni discuţiile de pe poziţii mai de forţă.
Mesajele transmise în presa occidentală au făcut ca Europa, SUA şi România să îşi exprime solidaritatea cu Republica Moldova în cazul unui conflict.
Preşedintele României Traian Băsescu a fost şi mai tranşant şi a afirmat public că R