Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată au descoperit în Huși o rețea infracțională care angaja fictiv din rândul șomerilor de peste 45 de ani la diverse societãti comerciale pentru a beneficia de facilitățile consistente ale legii 76/2002 Sursa: RINGIER
Persoane cu funcții în ITM - inclusiv șefa instituției Emilia Escu -, AJOFM, dar si diverși agenți economici din oraș.
În jur de 30 de persoane au fost audiate, miercuri, de procurori din cadrul DIICOT si politiști ai SCCO Vaslui. Este vorba de persoane care figurează pe state de plată despre care anchetatorii sunt convinși că au fost întocmite fictiv, relatează cotidianul local Vremea Nouă de Vaslui.
Cum funcționa schema
Verificările DIICOT-ului se întind pe perioada ultimilor patru ani. Mecanismul pus la cale în acest sens, era următorul: angajați din AJOFM sau ITM, ba chiar si diversi agenti economici, racolau someri sau persoane trecute de 45 de ani și le cereau sã îsi întocmeascã un dosar de angajare, dar în baza căruia… nu vor merge nicăieri la muncă! După 11 luni de stat acasã, vor fi dati în somaj!
Legea 76/2002, permite agentilor economici care angajează șomeri sau persoane trecute de 45 de ani, fără loc de muncă, o serie de facilitãti: între ele, scutirea de la plata asigurării pentru somaj, pe o perioadã de 12 luni, precum si, miza cea mare de fapt, acordarea, lunar, pentru fiecare persoanã astfel angajată, a câte 500 de lei, subventie (valoarea indicatorului social de referintã).
“Nu pot sã spun nimic altceva, decât cã eu mi-am fãcut treaba si cã, în acest oras, dacã esti cinstit si dacã vrei sã faci ceva, nu esti bine vãzut. Dusmani cred cã avem toti, e orasul mic si oamenii sunt asa cum sunt. Chiar astãzi (18 iunie, n.r) am avut si un control de la Vaslui, de la ITM, totul a fost bine, deci mai mult nu am ce sã spun”, s-a rezu