Cine a pus stăpânire pe ambasada Moldovei de la Moscova? (Ziarul de Gardă)
Parlamentul de la Chişinău va dezbate astăzi într-o şedinţă specială cu uşile închise ultimele tensiuni între cele două maluri ale Nistrului apărute urmare a legii semnate cu 10 zile în urmă de Evgheni Şevciuk privind frontiera de stat a republicii separatiste. Constantin Tănase de la timpul.md crede că, prin secretul şedinţei, parlamentul vrea să ascundă „solidarități oculte și criminale între mai marii peste cele două maluri”. „Mă întreb ce secrete mai există, domnilor, în această problemă, ce decizii secrete intenționați să adoptați pe care nu trebuie să le știm și noi, prostimea!? Poate vreți să decideți arestarea lui Smirnov, Șevciuk, a „miniștrilor” și „deputaților” de la Tiraspol? Nu cred,” scrie domnul Tănase. În R. Moldova nu există secrete militare și economice, mai scrie autorul. Mai degrabă ședința va fi secretă, opinează el, ca nu cumva să se deconspire rețele financiar-economice, business criminal dinte cele două maluri, precum și afacerile criminale frățești dintre liderii celor două „țări vecine”.
Presa consemnează şi alte ecouri ale legii lui Şevciuk. Agenţia de ştiri „IPN” o citează pe europarlamentara Monica Macovei, copreşedinta Comisiei Parlamentare pentru cooperare UE - Republica Moldova, care susţine că recenta adoptare de către aşa zisele „autorităţi transnistrene” a unui text numit „legea frontierelor de stat” creează noi bariere militare şi administrative şi poate amplifica auto-izolarea regiunii.
„Hotnews.ro” scrie, cu referire la surse diplomatice, că problema Transnistriei şi a Republicii Moldova a fost pe agenda discuţiilor dintre cancelarul Angela Merkel şi premierul Victor Ponta cu ocazia vizitei acestuia la Berlin. Interesul Germaniei pentru acest conflict îngheţat e mai vechi, Berlinul fiind lider de iniţiativă în încercările