Românii nu au suficientă priză la problema Basarabiei (EvZ)
Presa de la Bucuresti comenteaza astazi ecourile vizitei simultane a directorului CIA John Brennan si a generalului Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse. In mod paradoxal, s-au aflat mai multe despre continutul intalnirilor cu Patrușev decat despre cele din agenda lui Brennan, cu toate ca americanul reprezinta o structura a unui stat aliat, arata Cristian Campeanu in Romania libera. In cazul reprezentantului rus, nu a fost doar uzualul comunicat, ci si declaratii aparte ale presedintelui Traian Basescu. Asimetria mediatizarii le-a sarit in ochi si altor jurnalisti: Indira Crasnea, de la Mediafax, si Ion Cristoiu, de la Evenimentul zilei.
Ion Cristoiu crede ca avem de a face cu un efect al coabitarii. Presedintele Basescu il ajută pe premierul Victor Ponta sa indeplineasca unul din punctele programului sau de guvernare: imbunatatirea relatiilor Romaniei cu Federatia Rusa. Basescu ar avea insa si un interes personal: electoratul său (cu ghilimelele de rigoare) se crispeaza de fiecare data cand Uniunea Social-Liberala da semne de apropiere de Moscova. Or daca insusi presedintele da acest semnal, noua abordare nu va mai starni neincredere in constructia echilibrului politic actual.
Un eventual dezghet in relatia Bucuresti-Moscova este insa din nou in contratimp cu evolutia relatiei bilaterale Statele Unite-Rusia, observa Cristian Campeanu in comentariul pomenit. Gesturile politicienilor de la Bucuresti au totusi o explicatie: ministrul de externe Titus Corlatean urmeaza sa faca o vizita la Moscova, la invitatia omologului sau rus Serghei Lavrov.
Acest nivel de „dezghet” nici n-ar avea cum sa fie depasit inainte de incheierea mandatului presedintelui Traian Basescu, arata Dan Dungaciu intr-un interviu acordat la ziare.com, care