Julian Assange se refugia, pe 19 iunie 2012, în ambasada Ecuadorului la Londra, de unde, după un an, fondatorul WikiLeaks afirmă că se consideră urmărit de “răzbunarea” Statelor Unite şi recunoaşte “impasul” în care se află, un impas care poate dura luni sau chiar ani.
“Cer doar să fiu tratat ca o persoană normală, decât să văd consideraţii politice care să compromită deciziile judiciare”, a precizat australianul în vârstă de 41 de ani într-un interviu acordat pentru cinci agenţii de presă, inlcusiv AFP.
Activistul cibernetic a fost arestat pe 7 decembrie 2010, la Londra, în virtutea unui mandat de arest emis de Suedia, ţară unde este acuzat pentru comiterea unor agresiuni sexuale, acuzaţii pe care le-a respins.
El a petrecut zece zile în închisoare şi 590 de zile sub arest la domiciliu, după care a obţinut azil politic din partea Ecuadorului.
În prezent, Assange trăieşte în continuare cu teama că va fi transferat în Statele Unite, unde ar urma să fie judecat pentru publicarea a sute de mii de documente diplomatice şi militare pe WikiLeaks.
Explicând “impasul geopolitic” din jurul său, refugiatul menţionează confuz “dorinţa de răzbunare” a Statelor Unite, “prăbuşirea statului de drept în Statele Unite” şi “devotamentul său faţă de Regatul Unit (…) care nu vrea să refuze Washingtonul”.
În urmă cu 365 de zile, atunci când am intrat în mica ambasadă ecuadoriană, “mă gândeam că voi rămâne aici între şase luni şi doi ani”, admite Assange, palid, făcând pauze lungi între propoziţii şi închizându-şi adeseori ochii pentru a accentua fiecare cuvânt.
“Mă gândesc întotdeauna la acelaşi lucru”, continuă el, cu o voce subţire şi care abia se aude.
Ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patino, care l-a vizitat cu ocazia acestei aniversări, afirmă că protejatul său arată “suficientă putere pentru a rămâne încă cel puţin cinci ani, în