Una dintre măsurile de restructurare a administraţiei publice spaniole, propuse de Guvernul de la Madrid, presupune închiderea a 718 companii de stat din comunităţile autonome, dintre care 535 au fost deja lichidate, a anunţat joi vicepreşedinta Executivului, Soraya Saenz de Santamaria.
Mai mult, statul va reforma 57 de organisme publice „ca să poată fi mai eficiente” şi propune suspendarea a până la 90 de observatoare, notează televiziunea publică spaniolă în ediţia electronică.
Eliminarea competenţelor dublate la diferitele niveluri ale administraţiei publice spaniole - local, regional şi central -, ajustarea bugetelor la nevoile reale ale acestora sau centralizarea contractelor de furnizare a diferitelor servicii se numără printre obiectivele celor 217 măsuri pe care le presupune reforma administraţiei publice spaniole, ce urmează să fie aprobată vineri în şedinţa de guvern.
Planul celor 217 măsuri este gândit pentru firmele private şi pentru salariaţii care investesc şi care „trebuie să se bazeze pe administraţie”, şi „nu să se înfrunte cu ea”, a mai spus Santamaria.
Guvernul de la Madrid vrea să creeze o nouă „cultură de colaborare” între administraţiile publice care să fie lipsită de culoare politică. „În acestă privinţă, suntem toţi colegi”, a semnalat vicepreşedinta în apelul său la înţelegere între partide şi între comunităţi.
La începutul săptămânii, presa spaniolă vehicula informaţia potrivit căreia guvernul conservator de la Madrid urmăreşte, cu reforma administraţiei publice, ajustarea cheltuielilor din sector cu 8 miliarde de euro.