Primarii constănţeni au dat o lecţie de administraţie publică senatorilor USL ai ţării. La întâlnirea de lucru de la Neptun, edilii locali s-au dovedit mult mai pregătiţi şi mai buni cunoscători ai legilor decât parlamentarii.
Într-o iniţiativă fără precedent, parlamentarii USL din Senat au venit marţi, 18 iunie, la Constanţa pentru a sta de vorbă cu primarii din judeţ.
Ideea a aparţinut senatorului constănţean Nicolae Moga, care a vrut să aducă în teritoriu aleşii de la Bucureşti. „Am vrut să facilităm comunicarea primarilor cu senatorii, pentru ca problemele comunităţilor locale să ajungă mai uşor la aleşii din parlament. Propunerile lor vor putea fi promovate ca proiecte legislative“, a declarat iniţiatorul Moga.
Dar ceea ce fusese prezentat ca un „moment istoric“ a devenit o confruntare. După lungi introduceri, mulţumiri şi laude organizatorice, festivismul a fost dat la o parte de primarii care abia aşteptau ca demnitarii să termine speech-urile. Edilii-şefi din municipii, oraşe şi comunele constănţene s-au arătat extrem de nemulţumiţi de felul în care se construiesc legile ţării, de normele de aplicare incorecte, de sursele de finanţare evaporate, de criteriile inechitabile pe baza cărora care se alocă fonduri şi pe care se impun limitări de personal, precum şi de multe-multe altele.
Dar foarte tare îi revoltă pe edili legea Agenţiei Naţionale de Incompatibilitate (ANI), care a făcut ca 33 primari din judeţul Constanţa să fie declaraţi incompatibili, pentru că au fost membri în Consiliul de Administraţie al operatorului regional de apă RAJA. Comuna Poarta Albă a rămas deja fără primarul Vasile Delicoti, destituit de prefect din această cauză.
„Cooptarea primarilor în administrarea furnizorului de apă nu poate fi decât benefică pentru comunităţile locale. Există 651 primari din toată ţara care sunt în aceeaşi situaţie. Credeţi că no