Monumentul Marii Uniri de la 1918 începe să prindă contur. În cea mai optimistă variantă, peste un an va începe construcția noului monument menit să simbolizeze momentul înființării României Mari, la Alba Iulia. Acesta va fi amplasat în Parcul Unirii, între fântâna arteziană și Catedrala Reîntregirii Neamului.
Până în prezent, au fost obținute toate avizele necesare construcției monumentului, de la Ministerul Culturii și urmează să se elaboreze documentația tehnico-economică și studiul de fezabilitate. Monumentul va fi o sculptură în piatră, înaltă de aproximativ 22 m, operă a artistului Mihai Buculei. Costul monumentului nu a fost încă estimat.
Monumentul a fost descris, într-o conferință de presă, de către arhitecții Stelian Fleschin și Hedviga Călin, iar secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu și prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, au vorbit despre semnificația construcției din punct de vedere al istoriei naționale.
„În cel mai bun caz, contrucția ar urma să înceapă într-un an de zile, iar în cel mai rău caz, în trei ani. Construcția în sine va dura aproximativ 2 ani, iar scopul este ca până la centenarul Unirii să fie gata”, a explicat arhitectul Stelian Fleschin.
Proiectul unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de aproape un secol, însă din considerente financiare, acesta a fost abandonat și reluat de mai multe ori. În 1993 s-a organizat un concurs pentru realizarea monumentului, care a fost câștigat de sculptorul Mihai Buculei. Concursul a fost reluat în 2008 și a fost câștigat de același artist.
„Din cele trei soluții care au fost propuse Comisiei Naționale în 2012, a fost agreată această soluție, care și mie mi se pare că este cea mai logică, cea mai nobilă, care să aducă o completare fericită în zona unirii. Dacă stăm să ne gândim că mai sunt 5 bugete până în 2018, ar fi bine să ne pregăti