Gh. Cojocaru: „reacţiile crispate ale Tiraspolului se constituie într-un factor de subminare extrem de periculos pentru stabilitatea locală şi regională.”
Gheorghe Cojocaru: „Decizia administraţiei de la Tiraspol de delimitare a unor frontiere ale enclavei separatiste în raport cu întreg teritoriul Republicii Moldova, după ce anterior Evgheni Şevciuk anunţase despre intenţia de a paraşuta Sovietul Suprem din stânga, în dreapta Nistrului, la Tighina, a provocat îngrijorare nu numai la Chişinău, ci şi la Bucureşti, Kiev sau la Bruxelles, Strasbourg şi Washington.
Practic, este pentru întâia dată de la războiul din 1992 încoace, când problema Transnistriei este readusă pe agenda internaţională nu ca un conflict în stare congelată, ci ca unul care poate declanşa o explozie cu consecinţe devastatoare pentru întreaga regiune.”
Europa Liberă: Ce explicaţii invocă administraţia lui Evgheni Şevciuc în legătură cu paşii unilaterali pe care îi întreprinde şi cât de credibile sunt acestea?
Gheorghe Cojocaru: „Şevciuc ar vrea să explice aceste decizii ale sale prin o instabilitate politică anume de la Chişinău, ca o reacţie de autoapărare, deşi este limpede că în haosul de la Chişinău, din toată această primă jumătate de an, prea puţină lume politică s-a preocupat la modul serios de problema Transnistriei. Tiraspolul trebuie să explice cumva aceste decizii unilaterale ale sale, destabilizatoare şi sfidătoare, iar încercarea de a arunca vina asupra autorităţilor Republicii Moldova aminteşte de practicile provocatoare de altă dată, utilizate de cei care urmăreau să aprindă flacăra unor conflicte sau războaie distrugătoare. Este evident că nu factorul instabilităţii politice de la Chişinău se face vinovat de ceea ce-i trece prin cap lui Evgheni Şevciuc, ci cu totul alte motive şi motivaţii. Invocarea unei asemenea explicaţ