Liderul senatorilor UDMR si reprezentantul acestui partid in comisia pentru revizuirea Constitutiei, Mate Andras Levente, spune ca amendamentul privind infiintarea unor organe pentru pastrarea identitatii minoritatilor nationale nu inseamna dreptul la autonomie culturala, ci doar infiintarea unor organe care sa propuna decidentilor statului reprezentanti ai minoritatilor in scoli si institutii culturale.
"E vorba ca acea institutie sau organ care va fi constituit va spune: "eu il propun director la Teatrul Maghiar sau la Teatrul German pe X-ulescu, sau la scoala" - e vorba de consultare. Are dreptul de a propune. In cadrul minoritatii se va lua o decizie - noi propunem candidatul X catre institutiile statului, pentru ca aceasta persoana cunoaste limba, cunoaste cultura, urmand ca decizia sa se ia de aceste institutii. Daca ar fi fost autonomie culturala, decizia s-ar fi luat doar in minoritate.
E vorba de ce exista si acum in Legea Invatamantului, ca acolo unde exista o minoritate, directorul adjunct trebuie sa fie de la acea minoritate, cunoaste limba, cunoaste cultura si ce inseamna acea minoritate", a spus Mate Andras pentru Ziare.com.
Ce prevede respectivul amendament:
Art.6.- (1) Reprezentantii legali ai minoritatilor nationale pot infiinta, potrivit legii privind statutul minoritatilor nationale, organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor.
Care sunt nemultumirile UDMR
Mate Andras a explicat de ce, chiar daca a avut o colaborare "foarte buna" cu cei din comisia pentru revizuirea Constitutiei, carora la multumeste, a fost singurul membru, dupa retragerea celor din PDL si PP-DD, care s-a abtinut la vot.
"In primul rand, credem ca nu e necesara existenta regiunilor cu competente teritorial-administrati