Nu trebuie să pleci prea departe pentru a avea parte de un weekend interesant. Judeţul nostru este plin de obiective turistice interesante, care merită descoperite, şi despre care am auzit foarte puţine până acum, pentru că nu au fost promovate. Sălaşu de Sus, de exemplu, este mai cu seamă cunoscut la noi datorită virşlilor, dar mai mult datorită Nedeii Narciselor. Nici aceasta din urmă nu promovează cu precădere rezervaţia naturală Vârful Poienii şi nici rezervaţia naturală „Fânațele cu narcise Nucșoara" care se întinde pe 20 ha. Nedeia este mai cu seamă un prilej de desfătare trupească, cu de-ale gurii. Este importantă şi desfătarea spiritului, îmbogăţirea cunoştinţelor, tocmai de aceea vorbim mai jos despre alte locuri interesante din Sălaşul de Sus.
Ruinele de secol XIV
La intrarea în centrul comunei, drumul trece pe lângă ruinele unei curţi fortificate, reşedinţa cnezilor români din localitate. Aceasta este zidită din piatră, pe un plan dreptunghiular (cca. 95x55 m) şi întărită cu turnuri pătrate de colţ. Incinta adăpostea casa cneazului şi biserica-paraclis.
Generaţia nobililor români din Sălaşu de Sus este explicată la intrarea în cetate. Familia care a ridicat lăcaşul a trăit în secolul XIV, iar urmaşii ei au ajuns să apere cetatea şi la începutul secolului XVI. Iaroslav (Iarul) este întemeietorul care, la sfârşitul sec. XIV, începutul sec. XV, a ridicat acest lăcaş.
Acesta a avut patru descendenţi, dar numai unul a apucat să aibă urmaşi: Iarul Sărăcin, Diia (Dionisie), Costea şi Cândreş. Ultimul i-a avut pe Danciu (1420-1464), căruia i-a urmat Ladislau (cu urmaşul Mihail, din care se trage familia Kenderessi); Costea, care nu a avut urmaşi; Cândreş urmat de Cândreş Ioan din care se trage familia Mara) şi Iacob (din care se trag Gheorghe Danciu, Nandra).
Din păcate, interesul administraţiei locale pentru promovar