Cand pacientii mor cu zile, cand medicii aleg sa emigreze in cautarea respectului pentru toata stiinta lor, oamenii din sistem se imbogatesc. An de an, fac bani dintr-un domeniu sanitar considerat falimentar, fara sa le pese ca uneori iau zile din viata unor bolnavi.
Vorbim astazi despre risipa din spitalele romanesti. De la contracte cu dedicatie pentru echipamente si stocuri de medicamente care expira repede, la cladiri impunatoare care zac nefolosite, sau proiecte futuriste, fara utilitate.
Jucatori pe scena cheltuielilor nechibzuite sunt fosti ministri ai sanatatii, presedinti de consilii judetene, primari si manageri de spital.
Cand spui spital in Romania, de cele mai multe ori spui umilinta, lipsuri, si multa risipa. Sistemul este dominat de paradoxuri : oficialii se plang ca nu sunt dotari, dar aparatura medicala de milioane de euro zace nefolosita. Nu sunt bani pentru niste banale calmante, insa se fac investitii inovatoare si... nefolositoare. Se vorbeste despre stocuri uriase de medicamente, platite doar pentru a fi aruncate, in timp ce bolnavii sunt trimisi sa-si cumpere medicatia. Sunt anchete pentru fraude cu retete compensate dar si pentru echipamente la suprapret. Sistemul este descris an de an ca fiind in colaps, dar sume uriase ajung in conturile unor firme care stiu ce „tratament" trebuie sa le administreze responsabililor din domeniu.
1 aprilie 2013. Institutului de Cardiologie din Timisoara. Intr-o zi a pacalelilor, medicii se plang ca nu mai pot opera. Anuntul e cat se poate de serios.
Prof. Dr. Marian Gaşpar, Seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca a Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara: „Aici e blocul operator care e trist, nu se opereaza, toata lumea e suparata. Salile de operatie care asteapta in orice secunda sa fie deblocate si sa putem relua activitatea.” Seful sectiei de chirurgie si membrii echi