Controversatul buget pentru 2014-2020 al Uniunii Europene este pe punctul de a fi aprobat, după ce negociatorii europeni au reuşit să obţină câteva compromisuri între miniştrii naţionali şi europarlamentari.
Vicepremierul irlandez Eamon Gilmore, cel care a condus discuţiile de miercuri de la Bruxelles, a declarat reporterilor că el şi preşedintele Comisiei Bugetarre, Alai Lamassoure, au convenit să facă compromisuri asupra a patru mari chestiuni care îngrijorau Parlamentul European.
„E o zi foarte bună pentru Europa“, a declarat oficialul irlandez. „Acest buget nu are în prim plan instituţiile, ci este un bugest robust pentru crearea de slujbe.“ a adăugat Gilmore.
În ceea ce priveşte dimensiunea cheltuielilor la care s-au angajat, Gilmore a spus că finanţarea este, în termeni moderni, echivalentă cu valoarea planurilor Marshall, finanţarea SUA pentru reconstrucţia Europei de Vest în perioada de după Al Doilea Război Mondial.
Europarlamentarul bulgar, Ivailo Kalfin, care a reprezentat grupul Socialiştilor la întâlnire, şi-a exprimat câteva dubii. „Nu e deloc mulţumitor. Nu putem să confirmăm un acord.“ a scris Kalfin pe Twitter. Grupul Socialiştilor este al doilea ca mărime din PPE, în tim ce ţara domnului Kalfin, Bulgaria, este cea mai săracă din UE şi aşteaptă finanţări de miliarde de euro din fondurile de coeziune.
Acordul la care s-a ajuns miercuri va fi prezentat miniştrilor de finanţe ai Uniunii Europene pe 21 iunie. Parlamentul va vota aprobarea bugetului în ultima sesiune plenară de la Strasbourg din iulie, înainte de vacanţa parlamentară.
Europarlamentarii au fost cei mai mari critici ai deciziei liderilor UE de a reduce cheltuielile totale la valoarea de 960 miliarde de euro, faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene de 1 trilion de euro. Pentru a accepta această sumă mai mică, ei au insistat să se creeze mecanisme