Productie alimentara scazuta, valuri de caldura fara precedent, cicloane mai violente, toate aceste dezastre nu lasa nicio indoiala asupra impactulului pe care-l are incalzirea globala asupra Pamantului, arata un raport publicat miercuri, de Banca Mondiala.
Institutia pune in garda intreaga comunitate internationala cu privire la cresterea temperaturii globale cu 2 grade Celsius, care s-ar putea produce de aici inainte pana in 2040, riscandu-se astfel compromiterea luptei impotriva saraciei.
"Daca planeta se incalzeste cu 2 grade Celsius, ceea ce ar pute sa se intample in urmatorii 20-30 de ani, acest lucru s-ar traduce prin scaderea productiei alimentare, valuri de caldura fara precedent si cicloane mai violente", a rezumat presedintele institutiei, Jim Yong Kim, in preambulul raportului.
Cresterea temperaturii ar fi suficienta pentru ca resursele de apa disponibile sa scada cu 20% in multe regiuni aflate in curs de dezvoltare, culturile sa nu mai dea randamentul scontat si astfel sa se inregistreze pierderi de productie, mai ales la orez si grau, scrie Les Echos.
Odata cu cresterea nivelului oceanelor - care se dovedeste mai rapida decat se prevazuse - pescuitul de coasta nu va mai fi posibil. Unele sisteme ecologice vor ajunge sa vada specii de animale si plante disparand.
Securitatea alimentara a unei parti a planetei este potential amenintata. Studiul se concentreaza pe zonele tropicale considerate critice: Africa subsahariana, Asia de Sud-Est si de Sud, unde vor fi afectate populatiile cele mai sarace.
Semnale de alarma
Banca Mondiala a tras un semnal de alarma inca din noiembrie, printr-un prim raport 'Turn Down the Heat' (Opriti caldura - n.red.) si scenariul unei catastrofe descriind lumea la o temperatura cu 4 grade Celsius mai mare, pana la sfarsitul secolului.
"