Despre evaziuna fiscala din Romania, modelul olandez in controlul derapajelor economice, despre prostitutie si legalizarea drogurilor usoare, dar si ce continua sa-i atraga pe investitorii olandezi prin partile noastre, discutam cu Excelenta Sa, Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei in Romania.
In Romania se discuta foarte mult despre evaziunea fiscala si economia la negru. Sunt aceste probleme la fel de prezente in discursul public si in Olanda?
Da si in Olanda ne confruntam cu evaziunea fiscala si ceea ce se numeste economia neagra, fenomene care au crescut mai ales dupa declansarea crizei economice. Peste tot putem vedea oameni cu mai putini bani de cheltuit si tot mai ingrijorati de taxele pe care trebuie sa le plateasca dar, totodata, si mai sensibili in legatura cu faptul ca unii ar putea sa eludeze plata taxelor. Ingrijorarea exista si in Olanda si in Romania, in toata Europa. De aici si discutiile la nivel politic.
Oamenii sunt tot mai preocupati ca cineva se crede mai presus de lege in materie fiscala, isi interogheaza reprezentantii politici, cer investigatii, tema fiind tot mai prezenta pe agenda publica si politica.
Care sunt cele mai expuse evaziunii fiscale domenii de activitate in tara dvs.?
Cred ca sectorul constructiilor, activitatile informale, serviciile domestice gen curatenie, babysitting, gradinarit. Dar sectorul constructiilor este cel mai mare. Problema este ca nici macar in Olanda nu stim cat de mare este evaziunea fiscala in anumite sectoare. Avem o imagine generala despre economia neagra care ne arata ca circa doua treimi, adica o componenta majora, o reprezinta munca la negru, care se refera la nedeclararea salariilor in scopul evitarii platii taxelor. Restul este reprezentat de sectorul afacerilor care nu declara profitul in scopul evitarii platii impozitelor pe profit. Potrivit unor calcule, in Ola