Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj informează toţi angajatorii din judeţ despre măsurile prevăzute de lege în caz de caniculă.
Aceste măsuri se aplică pentru asigurarea protecţiei persoanelor încadrate în muncă în perioadele în care, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, se înregistrează temperaturi extreme. „Prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel. În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale: pentru ameliorarea condiţiilor de muncă, reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este obligatorie asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie, asigurarea de duşuri”, a spus George Romanescu, șeful ITM Gorj.
Angajatorii riscă amenzi
Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute anterior vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: până la ora 11,00 şi după ora 17,00, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale. Măsurile prevăzute se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin două zile consecutiv. Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea prevederilor legale, dacă faptel