Banca centrală a primit în luna mai o solicitare de la Ministerul de Interne pentur informaţii privind mai multe companii implicate într-o investigaţie penală privind operaţiuni financiare ilicite, a declarat Ignatiev, citat de Bloomberg.
În urma verificărilor, instituţia a identificat "încălcări clare ale legilor privind taxele şi circulaţia de monedă" şi a trimis în această săptămână un raport de 230 de pagini către minister, a adăugat el.
Ignatiev (65 de ani), care va pleca luni de la şefia băncii centrale după mai bine de 10 ani, a declarat că problema transferurilor ilegale de bani în afara ţării i-a ocupat mai mult timp decât politica monetară şi economia.
Tranzacţiile "dubioase" au reprezentat 38 miliarde de dolari din ieşirile nete de capital privat de anul trecut din Rusia, în valoare totală de 54 miliarde de dolari, nivel considerat "anormal de ridicat".
"Am impresia că această întreagă reţea de companii paravan este controlată de o singură grupare", a spus Ignatiev.
O investigaţie pentru a descoperi persoanele care controlează gruparea ar putea presupune "sute sau chiar mii" de solicitări către băncile comerciale, precum şi audierea celor implicaţi în operaţiuni, a continuat guvernatorul.
El a reiterat că este necesară o cooperare mai strânsă între autorităţile juridice, cele financiar-bancare şi alte agenţii de stat implicate.
Majoritatea operaţiunilor suspecte au fost efectuate în perioada 2010-2012, însă unele datează chiar din 2008, a mai spus oficialul.
Investigaţia efectuată la cererea Ministerului de Interne nu a mers dincolo de aceste tranzacţii, astfel că numărul firmelor implicate ar putea fi mai mare, a adăugat Ignatiev.
Se estimează că Rusia a înregistrat în primul trimestru al acestui an ieşiri nete de capital privat de 25,8 miliarde de dolari, aproape jumătate din nivelul înregistrat