Este posibil sa se i gasit raspunsul la una dintre cele mai importante enigme ale biologiei moderne: de ce cartita-sobolan nu se imbolnaveste niciodata de cancer? In opinia oamenilor de stiinta cheia este acidul hialuronic – substanta care se regaseste si in organismul uman - detine calitati curative. Numai ca omul are prea putin.
„Se pare ca, in sfarsit, am gasit mecanismul anti-cancer in organismul cartitei-sobolan”, a anuntat Vera Gorbunova, profesor la Universitatea Rochester. „Suntem optimisti in privinta aplicarii rezultatelor studiilor noastre in medicina”, a adaugat expertul, citat de Live Science.
In opinia cercetatorilor, de-a lungul timpului, organismul cartitei-sobolan a acumulat o concentratie ridicata de acid hialuronic. Pentru aceasta vietate care nu are deloc blana, esentiala este elasticitatea pielii, care are capacitatea de a nu suferi leziuni cand se taraste prin canalele pe care le sapa sub pamant. Iar acidul hialuronic reprezinta componenta care imbunatateste elasticitatea si rezistanta tesuturilor biologice.
Cartita-sobolan atrage de multa vreme interesul oamenilor de stiinta. Acest animal este imun la acizi si boli, nu-l derajeaza dioxidul de carbon. Durata de viata este de aproape 30 de ani, de cinci, ba chiar sase ori mai mult decat alti sobolani de dimensiunea lui. Nu se observa semne de imbatranire si este foarte rezistent in special la cancer: oamenii de stiinta nu au reusit sa dezvolte nici macar pe cale artificiale celule canceroase in organismul acestui animal.
Gena cartitei-sobolan a fost descifrata in 2001, de expertii Universitatii Harvard. Grupul de geneticieni condusi de Vadim Gladyshev, au constatat, atunci, ca gena animalului corespunde in proportie de 93% cu gena omului. Oamenii de stiinta nutresc convingerea ca studiile ulterioare asupra genei cartitei-sobolan vor permite omului sa invinga