Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) va începe în acest an să reducă programul agresiv de stimulare monetară a economiei, urmând să renunţe complet la achiziţiile de obligaţiuni la jumătatea anului viitor, a declarat preşedintele băncii centrale americane, Ben Bernanke, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Calendarul descris va fi respectat dacă economia SUA şi cea globală vor evolua conform cu prognozele Fed, a precizat oficialul într-o conferinţă de presă, după şedinţa de politică monetară de marţi şi miercuri.
Banca centrală a SUA preia din piaţă în fiecare lună obligaţiuni în valoare de 85 miliarde de dolari, pentru a încuraja creditarea, consumul şi creşterea economică. Totodată, Fed menţine de peste patru ani dobânda de politică monetară în banda 0-0,25%.
Programul de achiziţii de obligaţiuni a fost introdus în contextul crizei financiare mondiale şi reprezintă o măsură fără precedent în istoria de un secol a Rezervei Federale.
"Pieţele vor trebui să facă faţă retragerii acestui sprijin timp de câţiva ani", comentează pentru Bloomberg Michael Gapen, senior economist la Barclays New York şi fost economist la divizia de afaceri monetare a Fed.
Acţiunile au scăzut puternic pe bursa de la New York în urma afirmaţiilor lui Bernanke. Indicele Standard & Poor's 500 a închis în coborâre cu 1,39%, iar Dow Jones Industrial Average a piedut 1,35%, în timp ce piaţa Nasdaq a scăzut cu 1,12%.
Totodată, valoarea titlurilor de Trezorerie SUA pe piaţa secundară a scăzut, împingând în sus costurile de finanţare. Astfel, randamentul titlurilor de Trezorerie cu maturitatea la 10 ani a crescut la 2,35%, maximul ultimelor 15 luni. Dolarul s-a apreciat faţă de euro, în timp ce cotaţiile aurului şi petrolului au scăzut.
Programul de achiziţii de obligaţiuni a umflat activele băncii centrale a SUA la nivelul record de 3.410 miliarde