Una dintre cele mai îndrăgite artiste din prima jumătate a secolului trecut, devenită un simbol al românilor, o adevărată legendă a cântecului românesc, Maria Tănase, şi-a exprimat în testamentul său ultima dorinţă.
Aceasta sună în felul următor: „…Daca se va putea şi nu va fi greu aş vrea ca pe un drum secetos şi dornic de apă să se facă o fântână... Le doresc viaţă lungă şi sănătate tuturor acelora pe care i-am cunoscut, chiar dacă unora le-am stat greu în drum şi au considerat să mă cunoască după placul lor şi nu după caracterul şi firea mea. Îmbrăţişez pe toţi şi doresc să le fie viaţa îmbelşugată, liniştită, sănătoasă şi în voie bună.”
Au trecut între timp 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a artistei care s-a stins la 22 iunie 1963, timp în care această ultimă dorinţă a sa a rămas neîndeplinită.
„Dintr-un profund respect şi mare apreciere pentru cea care a fost considerată o «Edith Piaf a românilor» am propus proprietarilor de la Hanul Moara cu Noroc de lângă Ineu, în judeţul Arad, considerând că locul de la răscrucea drumurilor ce duc, unul spre Mocrea şi celălalt spre Ineu, este cum nu se poate mai potrivit, să o facă ei. Le sunt profund recunoscătoare pentru faptul că au acceptat şi îmbrăţişat această idee, astfel încât, în curând, în data de 15 august va fi inaugurată Fântâna lui Maria Tănase la Hanul Moara cu Noroc, în prezenţa maestrului Dumitru Fărcaş care şi-a anunţat prezenţa la acest deosebit eveniment. Dumnealui a cunoscut-o pe Maria Tănase personal, fiind totodată destinatarul ultimei epistole pe care marea artistă a scris-o înainte de a pleca dintre noi”, a afirmat Mihaela Rodica Tălmaciu, vicepreşedinte al Asociaţiei Culturale Musikforum Europa Arad.
Astfel, toţi cei care au iubit-o pe Maria Tănase, cea care trăieşte încă prin cântecele ei, lăsate nouă ca o moştenire de mare valoare, sunt invitaţi să participe la inaugur