Gratian Talos (50 de ani), numit in noiembrie 2012 pe filiera politica (PNL) director al Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures si in iunie 2013 presedinte al PNL Baia Mare (fara contracandidat), motiva ca profesia sa, cea de jurist, nu este incompatibila cu performanta manageriala ceruta de noile functii. „Faptul ca sunt jurist nu inseamna ca nu pot fi un bun manager (...). Rolul meu e sa gospodaresc cat mai bine institutia”, a mentionat Talos. insa ce calitati manageriale a demonstrat de-a lungul timpului „alesul” liberalilor?
Scurta traiectorie politica
Noul presedinte al PNL Baia Mare, originar din Zalau (jud. Salaj), a avut mai multe tentative de a accede politic pe scena administratiei locale. Avand domiciliul in Satu Nou de Sus - localitate care face parte din teritoriul administrativ al orasului Baia Sprie -, Talos n-a reusit insa nici macar sa fie ales ca delegat satesc - consatenii sai preferand, in 2008, un fost consilier local, pe care l-au desemnat sa le reprezinte interesele in cadrul Consiliului Local (CL) Baia Sprie (satele care nu au reprezentare in consiliul local au dreptul sa-si aleaga un delegat care sa participe la sedintele forului si sa sustina proiecte de hotarare ce privesc respectiva comunitate, fara insa a vota, functia fiind onorifica).
In vara anului 2010, „ implicatul in problemele comunitatii din Satu Nou de Sus ” a iesit, pasager, la rampa din postura de presedinte al unui ONG pe care l-a creat, probabil pentru a putea fi si el presedinte undeva. Respectivul ONG, Asociatia Speranta pentru viata, a avut atunci singura actiune: a adunat donatiile satenilor pentru sinistratii din Moldova.
In august 2011, Talos a urcat, nebagat in seama, ca un veritabil anonim, in „barca politica” a Partidului Conservator , impreuna cu valul exclusilor din PNL Maramures (Zamfir Ciceu, Cornelia