Avem zăcăminte de petrol, gaze naturale, dar nu știm cât și nici de câte investiții e nevoie pentru explorarea lor.
Din aceste considerente, autoritățile au hotărât relansarea procedurii de identificare, inventariere și documentare a sondelor existente pe teritoriul R. Moldova.
„Că avem petrol știm, că avem gaze naturale știm, dar nu e suficient să știm doar că este. Trebuie să vedem dacă potențialul merită investițiile ca să devină proiecte industriale. Cercetările pe care le-am văzut denotă faptul că existența zăcămintelor nu se limitează doar la zona sudică. Există și în zona centrală, și în zona nordică. Eu am informații care arată că avem și rezerve de cărbune. Pentru că până la urmă hidrocarburile care s-au format în perioadele respective iau diferite forme, dar nu e suficient doar să știm acest lucru. Trebuie să vedem dacă merită să le exploatăm”, a declarat ministrul economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul unei vizite de documentare la Văleni, de unde se extrag țiței. Potrivit lui, în următoarea perioadă, guvernul urmează să adopte politica de stat în acest sens și să decidă dacă urmează a fi concesionate lucrările de cercetare, iar apoi și exploatarea industrială sau eventual în prima fază de explorări costurile să fie suportate de stat, iar ulterior să urmeze concesiunea industrială. „Noi demult acumulăm aceste informații, unele sunt la Kiev, altele la Moscova ori București. Cred că noi vom apela la aceste țări pentru a ne documenta mai bine, pentru că este important să luăm o decizie bună în acest sens”, a subliniat ministrul. Potrivit lui, costurile de cercetare în vederea stabilirii volumului zăcămintelor de petrol și gaze naturale din Moldova se ridică la câteva zeci de milioane dolari.
În prezent, în sudul ţării este o companie locală, care are dreptul de explorare și exploatare a subsolului. Potrivit lui Sergiu Borș, inginer geol