Analiza situatiei de ansamblu a firmelor din Romania, la cinci ani dupa integrarea in Uniunea Europeana si sub impactul crizei mondiale, dezvaluie o serie de inabilitati si vulnerabilitati ale intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care apar insuficient pregatite pentru a concura cu succes pe piata interna a Uniunii Europene.
Niciodata soarta redresarii si dezvoltarii economice, atat in Romania, cat si in Europa n-a depins mai mult ca in prezent, de evolutia sectorului IMM. Aceasta, deoarece, in contextul actual, IMM-urile reprezinta factorul cel mai dinamic in dezvoltarea economica si insertia sociala, prin potentialul lor de competitivitate si inovare si prin capacitatea de a crea si mentine locuri de munca in societate, arata Raportul privind sectorul IMM din Romania, editat de Fundatia Post-Privatizare.
Criza a avut un impact puternic si asupra IMM-urilor din Romania si a determinat stoparea evolutiilor pozitive cunoscute in perioada 2000-2008, cand expansiunea economica s-a bazat in principal pe investitiile straine directe, care ulterior s-au restrans drastic atunci cand efectele crizei economice globale au fost resimtite de investitorii straini.
Actualmente, limitarile IMM-urilor ce tin atat de caracteristicile generale cat si de particularitatile fiecarei clase de marime sau sector de activitate au fost agravate in timpul crizei generalizate, intreprinderile romanesti fiind nevoite sa evolueze intr-un mediu economic neprietenos, caracterizat de dezechilibre structurale, de instabilitatea regimului fiscal. In plus, cum investitiile straine s-au redus la maximum 2 miliarde de euro pe an, structura actuala a capitalului din sectorul bancar (80% capital strain) face ca acesta sa fie extrem de reticent in a asigura finantare firmelor mici.
Dependente mai ales de consumul intern al pietei autohtone, IMM-urile au fost afectate de decl