Anul acesta se împlinesc 101 ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg I. L. Caragiale. Pentru a marca acest eveniment, autorităţile ploieştene şi judeţene se vor întâlni vineri, 21 iunie, la ora 09.30, în faţa bustului scriitorului, pentru o evocare a operei şi vieţii acestuia.
Ion Luca Caragiale s-a născut la 13 februarie 1852 în localitatea Haimanale, judeţul Prahova, devenită comuna I. L. Caragiale din judeţul Dâmboviţa. După 60 de ani, scriitorul s-a stins din viaţă, la 9 iunie 1912, la Berlin.
Rămăşiţele pământeşti au fost depuse, în cavoul familiei din cimitirul protestant „Erster Schöneberger Friedhof", la 14 iunie, în prezenţa lui Constantin Dobrogeanu- Gherea, a lui Barbu Delavrancea şi a lui Alexandru Vlahuţă. Cinci luni mai târziu, la 18 noiembrie, sicriul cu rămăşițele sale pământeşti a fost adus la Bucureşti, iar la 22 noiembrie 1912 a avut loc înmormântarea la cimitirul „Şerban Vodă". Cortegiului funerar i s-au alăturat mii de bucureşteni care au luat parte la această solemnitate, aflându-se toţi marii scriitori ai timpului: Alexandru Vlahuţă, Mihail Sadoveanu, Emil Gârleanu, Cincinat Pavelescu, Şt. O. Iosif, Ovid Densuuşianu, Corneliu Moldovan, Delavrancea, Sandu Aldea, N. D. Cocea şi mulţi alţii.
În cuvântarea pe care a ţinut-o la biserica Sf. Gheorghe, Delavrancea menţiona: „Caragiale a fost cel mai mare român din câţi au ţinut un condei în mână şi o torţă aprinsă în cealaltă mână. Condeiul a căzut, dar torţa arde şi nu se va stinge niciodată".
I. L. Caragiale a fost dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic şi ziarist. Astăzi este considerat cel mai mare dramaturg român, ales post-mortem membru al Academiei Române.
Anul acesta se împlinesc 101 ani de la trecerea în nefiinţă a marelui dramaturg I. L. Caragiale. Pentru a marca acest eveniment, autorităţile ploieştene