Cadrele medicale trag un semnal de alarma privind numarul mare de persoane infectate cu virusul hepatic C si faptul ca situatia ar putea fi mult mai rea decat in statistici. Cu alte cuvinte, medicii banuiesc ca multe dintre persoanele infectate cu acest virus, probabil ca nici nu sunt inca diagnosticate, ducandu-si problema de sanatate fara sa stie ca o au.
Recent, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) si Asociatia Europeana a Pacientilor cu Boli de Ficat (ELPA) au lansat un „Plan strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania”, plan care cuprinde partea de prevenire, depistare, tratament si monitorizare a cazurilor de pacienti cu hepatite. De mentionat este ca dupa introducerea vaccinarii impotriva hepatitei B la copii, incidenta acestei afectiuni a scazut de la 30 la suta la 3 la suta.
In privinta identificarii persoanelor infectate, reprezentantii asociatiilor de pacienti spun ca tara noastra nu sta deloc bine fata de alte state europene. Pentru romani nu s-au gandit masuri de diagnosticare precoce a infectiei cu virusul hepatic C. Masurile de diagnosticare precoce nu sunt obligatorii, dar nici la indemana romanilor, pentru care aceste analize nu sunt gratuite. Se estimeaza ca mai putin de jumatate din numarul pacientilor infectati cu virus hepatic C ar fi diagnosticati.
„Planul strategic de actiune impotriva hepatitelor in Romania”, realizat de asociatiile de pacienti este prezentat ca o solutie pentru prevenirea unei situatii grave, in care zeci de mii de persoane ar putea afla prea tarziu ca sunt infectate cu acest virus hepatic.
„Sunt mentionate propuneri concrete, aplicabile, care sa duca la imbunatatirea substantiala a situatiei actuale privind hepatitele virale, daca Guvernul manifesta vointa politica de a intreprinde pasi concreti pentru crearea mecanismelor necesare depistarii timpurii si a tratamentu