La doi ani după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la o infracţiune de conflict de interese care-l viza pe fostul ministru al Muncii Ioan Nelu Botiş, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale.
Potrivit Agerpres, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Muncii Ioan Nelu Botiş, la doi ani după ce Direcţia Naţională Anticorupţie era sesizată cu privire la o infracţiune de conflict de interese.
Acuzaţia de conflict de interese care l-a şi determinat pe bistriţean să renunţe la scaunul de ministru la doar o zi de la iscarea scandalului viza proiectul „Şansa la demnitate” derulat cu fonduri europene de Asociaţia „Parteneriat Euroactiv”, unde soţia lui Ioan Nelu Botiş era angajată ca şi expert.
Proiectul în care era implicată şi soţia fostului ministru fusese acceptat la finanţare de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din subordinea Ministerului Muncii, pe care-l conducea la acea vreme Ioan Nelu Botiş.
Mai mult, conform Agenţiei Naţionale de Integritate, unul dintre membrii fondatori ai Asociaţia „Parteneriat Euroactiv”, înfiinţată în 2007, era Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud, reprezentată la acea dată de Ioan-Nelu Botiş.
Sediul social al asociaţiei figura la adresa la care locuieşte Botiş, fostul ministru declarând că familia sa a pus la dispoziţie în mod gratuit spaţiul în cauză. Un contract de închiriere pe o durată de patru ani cu o chirie lunară de 5.500 de lei îl contrazice însă.
Fondurile europene accesate de Asociaţia „Parteneriat Euroactiv” ajungeau la 500.000 de euro, cei implicaţi fiind obligaţi în 2011 să re