Maghiarii nu vor ca parcul Olosig să fie rebotezat cu denumirea de Mihai Viteazul. Adversari politici declaraţi, reprezentanţii UDMR şi PPMT, care se împart pe voturile minorităţii maghiare, s-au pronunţat joi împreună, în plenul şedinţei de Consiliu Local, împotriva rebotezării parcului.
UDMR-iştii, care deţin 6 mandate în Consiliul Local, s-au opus prin luări de cuvânt întărite prin vot, în vreme ce PPMT-iştii au susţinut în tăcere o pancartă pe care scria cu roşu şi verde, în română şi maghiară, "Lăsaţi strămoşii noştri să se odihnească în pace!".
Istoria oraşului
Reprezentaţii UDMR au argumentat arătând că denumirea Olosig face parte integrantă din istoria oraşului şi e prea importantă să fie schimbată. "Denumirea de Olosig este atestată din 1215. A fost unul din cele patru oraşe de sine stătătoare care, unite, au dat naştere oraşului Oradea aşa cum îl ştim acum. Numele locului a fost păstrat ulterior prin cimitirul Olosig care a fost lăsat în degradare pe vremea comunismului", a spus consilierul local Iulius Delorean.
UDMR-iştii au afirmat că este cel puţin deplasat ca municipalitatea să reboteze parcul, în condiţiile în care o bună parte din teren aparţine episcopiilor romano-catolică şi greco-catolică, iar acestea nu au fost consultate. "E ca şi cum aş avea o proprietate pe care o dau în chirie sau în folosinţă iar chiriaşul doreşte să o redenumească fără să mă consulte", a declarat consilierul Pasztor Sandor.
În replică, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, a spus că municipalitatea a făcut toate demersurile necesare pentru atribuirea noii denumiri. "Era strict necesar să avem avizul comisiei judeţene de atribuire de denumiri, l-am cerut şi acesta există. Nu era cazul să cerem avize şi de la cele două episcopii, deşi, din câte ştiu eu, au fost consultate", a spus Lipoveanu.
"E târziu!"