de C. MIERLUŞCĂ
20 iunie 2013 22:51
0 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Labiatae. Creşte în flora spontană având formă de tufă ce înfloreşte roz-roşu în perioada iunie-august. Mirosul este asemănător cimbrului. Locul de origine sunt ţările mediteraniene. Acum creşte în toată Europa. Se culege întreaga plantă în timpul înfloritului. Se usucă în poduri acoperite cu tablă. Planta conţine uleiuri eterice, tanin, substanţe amare. Se foloseşte în afecţiuni ale stomacului şi intestinelor, ca dezinfectant, la activarea tractului digestiv, în diaree. În tuse persistentă, efectul este asemănător cimbrului.
În afecţiuni ale gingiilor şi gâtului se face gargară şi se va clăti gura cu ceai de sovârf. Ceaiul se va prepara dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită, care se lasă acoperită 10 minute. Se va îndulci cu miere şi se va bea călduţ, cu intermitenţe.
~ovârful este folosit foarte mult în bucătăria italiană în special la spaghete, pentru aromatizarea cărnii, a sosului de tomate şi la pizza. Se foloseşte foarte mult şi amestecul de cimbru, busuioc şi rozmarin.
În medicina populară planta se foloseşte în afecţiuni ale fierei, lipsa poftei de mâncare, astm, bronşită, tuse convulsivă. ~ovârful este folosit pentru baie: 100 grame plantă la un litru de apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute. Se poate amesteca cu salvie şi muşeţel. Nu se va supradoza şi nu va fi administrat femeilor gravide.. de C. MIERLUŞCĂ
20 iunie 2013 22:51
0 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Labiatae. Creşte în flora spontană având formă de tufă ce înfloreşte roz-roşu în perioada iunie-august. Mirosul este asemănător cimbrului. Locul de origine sunt ţările mediteraniene. Acum creşte în toată Europa. Se culege întreaga plantă în timpul înfloritului. Se usucă în poduri acoperite cu tablă. Planta conţine uleiuri eterice, tanin, substanţe amar