Parlamentul de la Chișinău s-a convocat joi într-o ședință cu ușile închise, pentru a discuta ultimele evoluții în problema transnistreană. Recent, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a stabilit așa-zisele frontiere ale regiunii autoproclamatei republici nistrene, incluzând satul Varniţa, aflat sub jurisdicţia Chişinăului. Autoritățile moldovene s-au arătat îngrijorate și au calificat acțiunile transnistrenilor ca fiind provocări.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Expertul Radu Vrabie de la Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău spune într-un interviu la RFI că Guvernul moldovean a avut o reacție foarte bună, care a fost salutată în mai multe capitale europene. ”Chișinăul nu a intrat într-o polemică inutilă cu administrația de la Tiraspol. Nu cred că în momentul actual există cineva care să creadă că Guvernul de la Chișinău ar fi inițiatorul și nici măcar continuatorul acestei crize care există actualmente. Asta este foarte bine, dar această comunicare a Guvernului nu a fost împărtășită de alte forțe politice care au preferat un discurs emotiv, etichetând cei din Transnistria și Federația Rusă, ceea ce cu siguranță toarnă apă la moara celor care cu adevărat își doresc un conflict pe Nistru. În acest context, cred că e nevoie de o mai mare colaborare între instituțiile statului, Guvern, Parlament, Președinție. Sper că această ședință a Parlamentului în problema transnistreană, convocată joi, să nu fie un exercițiu singular, ci să fie începutul unei cooperări mai strânse în acest domeniu”, consideră Radu Vrabie.
Analistul moldovean e de părere că există tabere la Tiraspol și la Moscova, care își doresc o rezolvare militară, o escaladare a tensiunilor pe Nistru. ”Un război înseamnă bani, contracte, chestiuni politice. Nu cred că la Moscova este luată o decizie de către președintele Putin de a avea un conflict militar pe N