Consiliul Consultativ al Cultelor din România, întrunit la 20 iunie în şedinţă anuală de lucru la Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, solicită menţionarea în textul Constituţiei României a instituţiei familiei naturale şi tradiţionale ca uniune dintre un bărbat şi o femeie. Această poziţie este susţinută de toate cultele membre, cu excepţia Bisericii Unitariene din Transilvania.
Pe de altă parte, Consiliul Consultativ al Cultelor din România a luat act cu aprobare de lucrările comisiilor sale de lucru (Comisia pentru familie, sănătate şi demnitate umană, Comisia educaţională, Comisia pentru patrimoniul cultelor şi patrimoniul naţional, Comisia economico-juridică), care s-au desfăşurat miercuri, 19 iunie, la Palatul Patriarhiei.
Între problemele discutate şi hotărârile adoptate se află susţinerea şi promovarea iniţiativei cetăţeneşti europene “Unul dintre noi”, care are drept scop protejarea juridică în Uniunea Europeană a demnităţii, a dreptului de viaţă şi a integrităţii fiecărei fiinţe umane de la concepţie, conform competenţelor Uniunii Europene.
Consiliul Consultativ al Cultelor din România solicită accelerarea procesului de retrocedare a bunurilor care au aparţinut cultelor şi urgentarea sau identificarea de soluţii legale pentru soluţionarea problemei retrocedării efective a unor clădiri reprezentative ale cultelor din România, şi anume: clădirea Makri Stojkovic – Casa cu Atlanţi din Timişoara a Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara, Colegiul reformat Szekely Miko din Sfântul Gheorghe al Bisericii Reformate în România, clădirea liceului Dinu Lipatti din Bucureşti a Bisericii Ortodoxe Române şi imobilul din strada Al. D. Xenopol, nr. 15 din Bucureşti al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. De asemenea, Consiliul Consultativ al Cultelor din România a cerut autori