Dintr-un proiect comun esential, reviziuirea Constitutiei pare tot mai mult parul cu care social democratii si liberalii se trosnesc cu putere in moalele capului in asteptarea unui divort pe care nimeni nu mai crede cu adevarat ca-l poate evita. Si nici nu stiu daca mai vrea sa-l evite.
Avizul negativ pentru referendum primit de Traian Basescu la diferenta de numai un vot este doar o dovada de limpezimea matematicii in privinta relatiilor din USL. PSD a votat in favoarea initiativei presedintelui, PNL impotriva, dupa care au inceput sa se acuze reciproc.
Social democratii invoca existenta unei intelegeri prealabile in cadrul USL pentru un vot pozitiv astfel incat ulterior sa poata fi utilizate complicate proceduri, imposibile in cazul unui vot negativ.
Liberalii contesta aceasta intelegere si invoca programul de guvernare care prevede bicameralismul. Intr-o declaratie pentru gandul.info, Crin Antonescu ii acuza mai mult sau mai putin voalat pe social democrati de minciuna:
"Nu a fost o decizie formala a USL, oficiala a USL. A fost o discutie pe care eu am avut-o cu Victor Ponta si erau de fata si alti lideri ai PSD, era de fata domnul Zgonea, era de fata domnul Dragnea, era de fata Ilie Sarbu, in care i-am intrebat cum au de gand sa procedeze la votul privind initiativa de referendum a domnului Basescu.
Am convenit ca si votul lor, in legatura cu al nostru nu existau dubii, va fi exprimat in sensul ca socoteste acest referendum inoportun. Daca eu inteleg bine sensul termenului de inportun, atunci nu vad de ce s-a votat altfel, asta este insa problema domniilor lor."
E greu de spus cine minte si cine nu, dar e clar ca ambele parti au incercat sa o lase in ofsaid pe cealalta. PSD s-a plasat de partea referendumului ignorat de actuala comisie de revizuire, lasand sa se inteleaga prin votul pozitiv c