Potrivit unui top realizat de Direcţia pentru Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Aradul se află în topul judeţelor cu cele mai multe minore care rămân însărcinate. La nivel naţional, aproape 200 de minore instituţionalizate au rămas însărcinate în perioada ianuarie 2012 – mai 2013, iar 165 dintre ele, printre care patru între 10 şi 13 ani, au ales să nască, conform Mediafax. Judeţele cu cele mai multe cazuri de minore care au născut au fost Iaşi, Maramureş, Arad, Timişoara, Mureş, Cluj, Constanţa, Galaţi.
Dacă minorele instituţionalizate care rămân însărcinate sunt luate în evidenţa direcţiilor judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului, nu acelaşi lucru se poate spune despre fetele care locuiesc cu familiile lor şi „calcă pe bec”. În astfel de cazuri, funcţionarii din direcţii sunt înştiinţaţi cu privire la problema apărută doar atunci când există riscul de abandon al copilului.
Conform Mediafax, angajaţii direcţiei de specialitate din minister spun că sunt şi situaţii în care fetele sunt preluate în sistemul de protecţie specială deja însărcinate. În cazul în care o tânără rămâne însărcinată, reprezentanţii direcţiei anunţă Poliţia şi se fac verificări pentru a se stabili în ce context s-a întâmplat acest lucru, iar dacă partenerul este adult, acesta răspunde penal.
Reprezentanţii Direcţiei Generale a Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad că de la începutul anului 2012 până în luna mai 2013, doar o minoră instituţionalizată a avortat. „În anul 2012, şapte minore au rămas însărcinate şi toate au născut, niciuna dintre ele nu a avortat. În 2013, în perioada ianuarie – mai, trei minore au rămas însărcinate, două dintre ele au născut, iar una a făcut avort. Minorele au vârsta cuprinsă între 14 – 17 ani”, susţine Edita Iuhasz, directorul general al