Să sperăm că programul guvernului a mult amânatului proiect al înfiinţării Complexului Energetic Hunedoara (care include şi SNH) va fi respectat şi după 15 iulie. Până atunci, în rândul minerilor, mai sunt încă trei săptămâni de impas, de incertitudini şi de întrebări.
Mineritul este şi va fi unica industrie productivă specifică Văii Jiului. Doar printr-un noroc s-ar putea întâmpla ca să nu mai vorbim despre Valea Jiului ca despre o zonă monoindustrială. Este cunoscut faptul că de industrializare şi de parcurile industriale se ocupă Ministerul Economiei, respectiv Ministerul Administraţiilor şi Internelor (MAI). Însă, practic, pentru realizarea unui parc industrial doar autoritatea locală întreprinde demersurile cele mai consistente.
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a demarat elaborarea unui studiu referitor la Reindustrializarea României, politici şi strategii, preconizat a fi finalizat la jumătatea lunii iulie. Însă acest studiu nu va fi dedicat unor zone ori regiuni, ci unor sectoare economice. Pe scurt, se doreşte elaborarea unei legi care să protejeze investitorii şi să-i atragă în ţara noastră.
De constituirea şi dezvoltarea parcurilor industriale se ocupă MAI, care are elaborate mai multe propuneri. Toate generaliste. Lipsa stimulentelor pentru investiţii în regiuni mai puţin dezvoltate economic, neeligibilitatea pentru finanţare cu fonduri europene, infrastructura insuficient dezvoltată şi blocajele cauzate de criză reprezintă 80% din impedimentele din cauza cărora în ţara noastră nu se dezvoltă parcuri industriale. Dar de reglementarea acestora se ocupă alte ministere… Sau ar trebui să se ocupe…
Ministrul Vosganian este de părere că în Valea Jiului, ca şi în restul ţării, parcurile industriale trebuie să fie realizate printr-un efort unitar al administraţiilor locale. Acestea trebuie să identifice terenurile ca