Prima etapă pentru concretizarea satelitului informatic de Cluj, cea de studiu de fezabilitate
şi de masterplan, necesită un buget de peste 500.000 de euro.
Cel mai costisitor proiect al recent înfiinţatului cluster IT, Cluj Innovation City (CIC), ar putea să prindă contur abia din 2014. Deocamdată se lucrează la strângerea de fonduri şi la identificarea terenului.
Cel mai important proiect al clusterului înfiinţat în 2012 la Cluj, CIC, proiect de dezvoltare urbană integrată, ar avea nevoie de 300 ha de teren şi de investiţii de peste 300 de milioane de euro. Acesta ar reuni, în următorii 15 ani, 20.000 de specialişti IT, conform planurilor anunţate. Nu există deocamdată nici teren identificat, nici investitori care să asigure finanţarea.
„Avem o echipă în cadrul clusterului care se ocupă de proiect, sunt în jur de 15 oameni care lucrează la această temă. Avem o primă variantă a proiectului, iar acum lucrăm la finanţarea studiului de fezabilitate şi a masterplanului, fază pe care sper să o începem în acest an pentru ca din 2014 să fie pusă în aplicare. Pentru această etapă avem nevoie de peste jumătate de milion de euro. Deocamdată nu avem aceşti bani, dar suntem în discuţii cu mai multe categorii de potenţiali finanţatori, fiindcă proiectul a trezit interes, având în vedere că pe termen lung există perspective foarte bune de profit. Negociem cu bănci, fonduri de investiţii, instituţii", a menţionat Alexandru Tulai, preşedintele Cluj IT Innovation Cluster (CITIC).
„E un proiect pe termen lung, pentru care e nevoie de timp până să se vadă primele efecte în teren. Şi e mai complicat decât am fi crezut", a admis Tulai. În cadrul orăşelului (care include, în planşe, spaţii de birouri, laboratoare de cercetare, muzee, spaţii publice, servicii, hotel), comunitatea IT ar urma să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare, inovare