Fundaţia Post-Privatizare: Sunt semne de redresare, dar firmele sunt în stare critică
Raportul IMM-uri la mia de locuitori a scăzut la jumătate din media europeană
Criza economică a lovit puternic ecosistemul de întreprinderi mici şi mijlocii din România, IMM-uri, numărul acestora reducându-se drastic, iar o bună parte din ele ar putea să nu mai prindă ieşirea din criză, deşi sunt semne de redresare, se arată într-un studiu realizat de Fundaţia Post-Privatizare (FPP).
Raportul FPP privind sectorul IMM din România, ediţia 2013, arată că, deşi în ultimii ani situaţia IMM-urilor din România s-a îmbunătăţit, performanţele acestora sunt departe de a atinge vârful de glorie de dinaintea crizei. Datele analizate în cadrul raportului, chiar dacă indică o uşoară revenire în zona pozitivă a principalilor indicatori, ne arată că IMM-urile din România se află într-un moment de răscruce, cu o stabilitate fragilă care se manifestă diferenţiat la nivelul claselor de mărime şi al sectoarelor de activitate economică sau de la o regiune la alta.
"Criza generalizată care a forţat întreprinderile româneşti să evolueze într-un mediu economic neprietenos, caracterizat de dezechilibre structurale, de instabilitatea regimului fiscal şi de un sistem bancar reticent la creditarea firmelor mici a lăsat urme adânci, care vor avea efecte pe termen lung", se arată în raportul remis ieri redacţiei.
Sectorul IMM-urilor nu este solid, nici competitiv
Autorii studiului mai spun că sectorul IMM din România nu este unul solid şi competitiv, baza de întreprinderi nefiind consolidată, nici ca număr şi nici din punct de vedere al capacităţii tehnologice. "Evaluarea Comisiei Europene privind gradul de inovare în IMM evidenţiază minusurile României şi sub acest aspect. Germania este ţara cu cea mai înaltă pondere de întreprinderi inovatoare, respectiv de