Europa şi alte regiuni s-ar putea confrunta cu proteste de amploarea celor din Brazilia din cauza nivelului ridicat al şomajului şi a perspectivelor dezamăgitoare de creştere economică din lumea emergentă, avertizează Niall Ferguson, un prestigios profesor al Universităţii Harvard specializat pe istorie economică şi internaţională.
„Sunt două feluri de oraşe pe care le-am putea vedea arzând în această vară. Oraşele europene mari în frunte cu Parisul par extrem de vulnerabile. Parisul are o istorie mai bogată de revoltă urbană decât aproape orice alt oraş din lume“, a spus Ferguson la o emisiune a postului american de televiziune CNBC. El este recunoscut pentru opiniile contrare majorităţii.
Ferguson apreciază că economia franceză, una dintre cele mai mari din UE, se confruntă cu dificultăţi mari şi că „problema şomajului ridicat în rândul tinerilor din Europa latină este o bombă pe punctul de a exploda“.
La începutul acestei săptămâni, pe străzile oraşelor braziliene au mărşăluit peste 200.000 de protestatari cerând de la stoparea creşterii rapide a preţurilor la curăţarea guvernului de corupţie, scrie agenţia Thomson Reuters.
Mesajul care s-a desprins din aceste demonstraţii este că brazilienii nu mai cred în imaginea strălucitoare pe care politicienii celei mai mari ţări din America de Sud o dau de mulţi ani economiei.
Până recent, Brazilia a fost una dintre cele mai invidiate economii din lume. Explozia exporturilor, creşterea cererii interne şi programele ambiţioase de protecţie socială din cea mai mare parte a ultimului deceniu au dus la o creştere medie a economiei de peste 4% şi au scos peste 30 de milioane de brazilieni din sărăcie.
Însă Brazilia este divizată încă de mari diferenţe economice. Accelerarea inflaţiei şi calitatea slabă a serviciilor publice erodează optimismul. Brazilia a făcut progrese mari. Rata