În vechea capitală a dacilor se doreşte amenajarea unui muzeu virtual în care turiştii să poată vedea aşezarea aşa cum era ea în urmă cu 2000 de ani.
Anunţul a fost făcut pe parcursul unei vizite a ministrului culturii, Daniel Barbu, care vizează principalele obiective istorice şi culturale din judeţul Hunedoara. Proiectele instituţiilor implicate sunt multe, însă nimeni nu poate avansa, cel puţin deocamdată sumele de bani necesare.
"Muzeu virtual, ar fi o soluţie foarte bună pentru că va arăta specialiştilor şi mai ales nespecialiştilor cum arătau toate aceste monumente. Este o soluţie ieftină şi noninvazivă pentru situl istoric, inclus în patrimoniul UNESCO. Un asemenea muzeu, făcut aici, la Sarmizegetusa Regia, bineînţeles, cu toate acordurile şi aprobările necesare, ar permite să vadă monumentul cum s-a păstrat el astăzi şi pe de altă parte să vadă obiectivul şi chiar să intre virtual în monument. Avem toate reconstituirile virtuale făcute. Ar mai fi nevoie de o construcţie care să adăpostească aparatura", spune dr. Gelu Florea, coordonatorul cercetărilor arheologice din vechea reşedinţă a dacilor.
Lege specială
Ministrul Culturii s-a declarat încântat de idee, mai ales că, spune el, muzee importante din lume au început să se folosească de tehnica modernă, însă a arătat că la Sarmizegetusa Regia sunt încă foarte multe probleme de rezolvat, chiar dacă situl istoric a fost preluat în administrare de Consiliul Judeţean Hunedoara, la începutul acestui an: "Constat că e o mare îmbunătăţire survenită după ce situl a fost preluat de Consiliul Judeţean, care depune infinit mai multă pasiune şi grijă decât am putut-o face noi de la Bucureşti.
Situl e cu adevărat remarcabil şi merită să fie beneficiarul unei legi speciale care să uşureze toate amenajările care vor fi făcute aici. Oricât de preţios ar fi el, nu trebuie muzeificat,